בקצה כל שן במערכת השיניים שלנו, מצוי שורש שתפקידו הוא להחזיק את השן בתוך הלסת. כשמתרחשת בו פגיעה, יש צורך לבצע טיפול שורש. מהי מהות הפגיעה, כיצד מבוצע הטיפול וכיצד כדאי לנהוג אחריו?
שורש פגוע – רקמה פגועה
השורש מורכב מרקמת מוך ובתוכה כלי דם ועצבים, וכשאלו נפגעים – הדבר מסב כאבים חריפים ומטרידים. בדרך כלל, פגיעה כזו עשויה להתרחש עקב חבלה בשן או כתוצאה מעששת. בהיעדר טיפול, הכאבים עשוים להתגבר ואף להוביל לדלקת חריפה בשן או ברקמות הסובבות אותה, ועל כן יש לפנות לאיתור הבעיה ולטיפול בה בהקדם, על מנת שלא להחריף את המצב יותר.
מהו טיפול שורש?
הטיפול במערכות האחיזה של השן ובתעלות השורש שבו נקרא טיפול שורש ומטרתו, מלבד הטיפול בבעיה, היא גם למנוע את הישנות הדלקת. לאחר ייעוץ אצל מומחה לטיפולי שורש, הוא יבדוק את מצב השן ויקבע, מבין דרכי הטיפול השונות, מהי הדרך הטובה ביותר לטפל בבעיה. בתום הטיפול, תעלות השורש יהיו סתומות באופן הרמטי אך בכותרת יהיה שחזור זמני – גורלה יקבע בהמשך.
מומחה לטיפולי שורש
כשהטיפול נעשה על ידי מומחה המיטיב לאתר את הבעיה ואת דרך הטיפול האידיאלית בה, הדבר גורם להותרת השיניים הטבעיות, מניעת עקירות או שתלים מורכבים והארכת חיי השן. על ידי שימוש בעזרים טכנולוגיים מתקדמים, כגון מיקרוסקופ, טיפול השורש נעשה בצורה מדויקת וללא כאב, על מנת להגיע לתוצאה הטובה ביותר.
כשמצב השן דורש זאת, הטיפול עשוי להיות מורכב יותר והוא ידרוש ניקוי של תעלות השן – תהליך העשוי לקחת פרק זמן ממושך יותר.
התנהגות לאחר הטיפול
לאחר הטיפול, על המטופל להימנע מאכילת מזון בשעה שאחריו, לשתות אפשר כרגיל. בעת האכילה ביום הטיפול רצוי שלא ללעוס על הצד שזה עתה עבר טיפול שורש.
טיפול השורש הוא הצעד הראשון וחשוב ביותר בדרך לשיקום השן, אחריו, תוך התייעצות עם רופא משקם, יש לשחזר את השן- בדרך כלל באמצעות מבנה וכיסוי ע”י כתר. מסיבות ביולוגיות ורפואיות- רצוי כתר העשוי מזירקוניה, גם בשיניים הקדמיות וגם בשיניים האחוריות.